Gallo logo

Aksamitne ciasto ze śliwkami

Aksamitne ciasto ze śliwkami

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Clássico thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

250 g śliwek węgierek
200 g mąki pszennej
5 jajek
165 g cukru
100 ml oliwy z oliwek Gallo Clássico
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z jednej cytryny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania jasnej, puszystej masy (w zależności od mocy miksera może to potrwać kilka minut).
2. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy po łyżce mąkę i dosypujemy proszek do pieczenia. Kiedy składniki się połączą, możemy dodać skórkę z cytryny.
3. Cały czas miksując ciasto, cienkim strumieniem wlewamy oliwę z oliwek. Krótko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
4. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i układamy na cieście.
6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C (z termoobiegiem) przez ok. 40 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone). Jeżeli nie mamy termoobiegu, po upływie podanego czasu sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, i ewentualnie wydłużamy czas.

Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm.