Aksamitne ciasto ze śliwkami

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

lista składników
dodaj
do listy
zakupów
Składniki
Sposób przygotowania
2. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy po łyżce mąkę i dosypujemy proszek do pieczenia. Kiedy składniki się połączą, możemy dodać skórkę z cytryny.
3. Cały czas miksując ciasto, cienkim strumieniem wlewamy oliwę z oliwek. Krótko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
4. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i układamy na cieście.
6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C (z termoobiegiem) przez ok. 40 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone). Jeżeli nie mamy termoobiegu, po upływie podanego czasu sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, i ewentualnie wydłużamy czas.
Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm.