Gallo logo

Babeczki marchewkowe z korzennymi przyprawami

Babeczki marchewkowe z korzennymi przyprawami

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Reserva thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

200 g marchewki
180 g mąki pszennej
150 g cukru trzcinowego
3 jajka
180 ml oliwy z oliwek Gallo Reserva do ciasta + 15 ml do posmarowania foremek
60 g łuskanych orzechów włoskich
50 g bułki tartej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
5 g mielonego cynamonu
3 g mielonego imbiru
sól do smaku
cukier puder lub lukier do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Piekarnik nagrzewamy do 160°C.
2. Marchewkę drobno ścieramy, a orzechy włoskie siekamy na małe kawałki.
3. Jajka i cukier trzcinowy ubijamy mikserem ręcznym lub planetarnym, aż masa podwoi swoją objętość.
4. Zmniejszamy obroty miksera i cienkim strumieniem dolewamy oliwę z oliwek.
5. Dodajemy pozostałe składniki ciasta: marchewkę, mąkę, cynamon, imbir, posiekane orzechy, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
6. Wszystko delikatnie mieszamy, by powstała jednolita masa.
7. Foremki smarujemy oliwą z oliwek i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy do nich masę.
8. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 140°C i wkładamy babeczki na ok. 50 minut.
9. Gotowe babeczki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.