Gallo logo

Babka kakaowo-rumowa

Babka kakaowo-rumowa

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Não Filtrado thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

5 jajek
szklanka cukru
szklanka mąki tortowej
szklanka mąki ziemniaczanej
¾ szklanki oliwy z oliwek Gallo Não Filtrado
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat rumowy
50 g masła do wysmarowania formy na ciasto
50 g bułki tartej do wysypania formy na ciasto
cukier puder lub polewa – do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Białka jajek oddzielamy od żółtek. Ubijamy je mikserem do uzyskania sztywnej piany.
2. Cały czas miksując, dodajemy partiami cukier, następnie żółtka (najpierw dwa, po chwili trzy) i oliwę z oliwek. Miksujemy do połączenia wszystkich składników.
3. Do zmiksowanej masy przesiewamy przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia oraz dodajemy aromat. Mieszamy najpierw łyżką, a następnie mikserem na najwyższych obrotach.
4. Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej połowę ciasta.
5. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao i łyżkę oliwy z oliwek. Mieszamy łyżką i wlewamy do formy na wierzch jasnego ciasta.
6. Pieczemy 45 minut w temperaturze 175°C.
7. Upieczoną babkę zostawiamy w wyłączonym, zamkniętym piekarniku na 2-3 minuty, po czym uchylamy drzwiczki i czekamy jeszcze 5 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika, a po kolejnych 5 minutach – z formy. Przed podaniem babkę posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy ulubioną polewą.

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm.