Babka kakaowo-rumowa

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

lista składników
dodaj
do listy
zakupów
Składniki
Sposób przygotowania
2. Cały czas miksując, dodajemy partiami cukier, następnie żółtka (najpierw dwa, po chwili trzy) i oliwę z oliwek. Miksujemy do połączenia wszystkich składników.
3. Do zmiksowanej masy przesiewamy przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia oraz dodajemy aromat. Mieszamy najpierw łyżką, a następnie mikserem na najwyższych obrotach.
4. Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej połowę ciasta.
5. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao i łyżkę oliwy z oliwek. Mieszamy łyżką i wlewamy do formy na wierzch jasnego ciasta.
6. Pieczemy 45 minut w temperaturze 175°C.
7. Upieczoną babkę zostawiamy w wyłączonym, zamkniętym piekarniku na 2-3 minuty, po czym uchylamy drzwiczki i czekamy jeszcze 5 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika, a po kolejnych 5 minutach – z formy. Przed podaniem babkę posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy ulubioną polewą.
Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm.