Gallo logo

Buraki w emulsji balsamicznej z gorgonzolą

Buraki w emulsji balsamicznej z gorgonzolą

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

ocet balsamiczny Gallo z Modeny thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

2 buraki gotowane, paczkowane
4 figi
80 g pikantnej dojrzałej gorgonzoli
garść rukoli
30 ml octu balsamicznego Gallo z Modeny
ok. 90 ml oliwy z oliwek Gallo Clássico
20 g cukru trzcinowego
sól
pieprz
4 kromki pumpernikla (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

1. Buraki kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzach. Dodajemy rukolę oraz pokrojone świeże figi.
2. Przygotowujemy emulsję: w miseczce łączymy cukier oraz ocet balsamiczny z Modeny i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Następnie, cały czas mieszając, wąskim strumieniem dolewamy oliwę z oliwek, aż do uzyskania gładkiej emulsji. Tak przygotowany dressing doprawiamy solą oraz pieprzem i polewamy nim buraki.
3. Gorgonzolę dzielimy na mniejsze kawałki i kładziemy na polanych sosem burakach.
4. Do sałatki możemy dodać kruszonkę z pumpernikla. Na suchej patelni podpiekamy kromki pumpernikla, aż zrobią się rumiane i chrupiące. Następnie rozdrabniamy je na mniejsze kawałki i posypujemy nimi danie.