Buraki w emulsji balsamicznej z gorgonzolą

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

lista składników
dodaj
do listy
zakupów
Składniki
Sposób przygotowania
2. Przygotowujemy emulsję: w miseczce łączymy cukier oraz ocet balsamiczny z Modeny i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Następnie, cały czas mieszając, wąskim strumieniem dolewamy oliwę z oliwek, aż do uzyskania gładkiej emulsji. Tak przygotowany dressing doprawiamy solą oraz pieprzem i polewamy nim buraki.
3. Gorgonzolę dzielimy na mniejsze kawałki i kładziemy na polanych sosem burakach.
4. Do sałatki możemy dodać kruszonkę z pumpernikla. Na suchej patelni podpiekamy kromki pumpernikla, aż zrobią się rumiane i chrupiące. Następnie rozdrabniamy je na mniejsze kawałki i posypujemy nimi danie.