Burger

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

lista składników
dodaj
do listy
zakupów
Składniki
Sposób przygotowania
2. Mięso mieszamy z solą, pieprzem, kilkoma łyżeczkami oliwy z oliwek i podduszoną cebulą. Następnie formujemy 4 okrągłe hamburgery. Powinny mieć średnicę wielkości naszych bułek i być grube na ok. 2 cm.
3. Burgery wrzucamy bezpośrednio na dobrze rozgrzany ruszt grillowy lub patelnię. Grillujemy z dodatkiem oliwy z oliwek przez ok. 15 minut (w zależności od stopnia wysmażenia, jaki najbardziej lubimy). W końcowej fazie grillowania na każdego hamburgera kładziemy plaster sera, aby nieco się roztopił.
4. Równocześnie z burgerami (najlepiej na aluminiowej tacce) grillujemy plastry boczku, aż będą chrupiące.
5. W czasie smażenia mięsa przygotowujemy bułki: kroimy je na pół, opiekamy lekko na grillu lub patelni i smarujemy z obu stron ulubionym sosem: musztardą, majonezem lub ketchupem. Kroimy drugą cebulę na grube plastry.
6. Na górnej części bułki układamy liść sałaty, plaster cebuli, gruby plaster pomidora i plastry ogórka. Na dolnej – gotowe mięso z serem i plastry chrupiącego boczku. Kanapkę składamy i przekłuwamy długą wykałaczką, żeby trzymała kształt.