Gallo logo

Chrupiąca wędzona makrela

Chrupiąca wędzona makrela

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Reserva thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

2 filety z wędzonej makreli po ok. 70 g każdy
300 g gotowanych, paczkowanych buraków  
50 g rzeżuchy 
2 łyżeczki kremowego chrzanu (lub świeżego) 
2 łyżki jogurtu naturalnego 
łyżka oliwy z oliwek Gallo Reserva
sól
pieprz

Sposób przygotowania

1. Ostrym nożem nacinamy skórę makreli w centymetrowych odstępach.
2. Rozgrzewamy patelnię nieprzywierającą i kładziemy na niej makrelę skórą do dołu. Smażymy na średnim ogniu do uzyskania chrupiącej, złotej skórki.
3. W czasie smażenia makreli rozpakowujemy buraki, a sok z opakowania przelewamy do miseczki lub innego naczynia.
4. Kroimy buraki. Przekładamy je na talerze i układamy na nich rzeżuchę i chrupiącą makrelę.
5. Mieszamy chrzan z jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dekorujemy sosem talerz wokół ryby.
6. Mieszamy ok. 50 ml soku z buraków z łyżką oliwy z oliwek. Skrapiamy rybę dressingiem i podajemy.