Ciasto pomarańczowe

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

lista składników
dodaj
do listy
zakupów
Składniki
Sposób przygotowania
2. Ścieramy skórkę z 2 pomarańczy, a następnie wyciskamy sok z 4 lub 5 z nich – tak, by mieć 1½ szklanki (375 ml) soku.
3. W dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
4. Do dużej miski wbijamy jajka i krótko je miksujemy. Partiami dodajemy cukier i cały czas miksujemy, aż powstanie jasna i jednolita masa (powinna taka być po ok. 3 minutach ubijania).
5. Partiami na przemian dodajemy mąkę i oliwę z oliwek i miksujemy. Następnie wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy otartą skórkę i dokładnie mieszamy całość.
6. Przelewamy ciasto do foremki posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy przez godzinę (sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone).
7. Po upieczeniu nie wyjmujemy ciasta z formy przez co najmniej 30 minut.
8. Przed podaniem oprószamy ciasto cukrem pudrem.