Gallo logo

Dorsz w boczku na kaszy pęczak

Dorsz w boczku na kaszy pęczak

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

ocet balsamiczny Gallo z Modeny thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

2 × 150 g filetów z białej ryby, np. z dorsza
8 plastrów wędzonego boczku 
torebka kaszy pęczak (250 g)
200 g szpinaku 
3 łyżki oliwy z oliwek Gallo Clássico
łyżka octu balsamicznego Gallo z Modeny
natka pietruszki
gałązka rozmarynu
sól
pieprz

Sposób przygotowania

1. 4 plastry boczku układamy tak, aby ich brzegi lekko na siebie nachodziły. Kładziemy na nich filet z dorsza, obficie doprawiamy go pieprzem i zawijamy w boczek. W ten sam sposób przygotowujemy drugą roladkę.
2. Kaszę pęczak gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
3. Dużą nieprzywierającą patelnię stawiamy na średnim ogniu i rozgrzewamy na niej łyżkę oliwy z oliwek. Roladki smażymy przez 8 minut, obracając je od czasu do czasu. Na dwie ostatnie minuty smażenia dodajemy gałązkę rozmarynu.
4. Rybę przekładamy na talerze. Na patelnię po smażeniu ryby wrzucamy ugotowany pęczak. Dodajemy łyżkę octu balsamicznego i podsmażamy przez minutę.
5. Do kaszy dodajemy szpinak i smażymy przez chwilę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6. Kaszę przekładamy do miseczek, polewamy resztą oliwy z oliwek i posypujemy posiekaną natką pietruszki.