Dorsz z ziemniakami i szparagami

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

lista składników
dodaj
do listy
zakupów
Składniki
Sposób przygotowania
2. Następnie na każdą porcję nakładamy rozgnieciony ząbek czosnku, dwie zmiażdżone gałązki kopru i plasterek cytryny.
3. Papier zawijamy wokół ryby jak cukierek (lub wkładamy ją w folię do pieczenia i zawiązujemy boki). Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C lub smażymy na patelni na oliwie.
4. Umyte ziemniaki wkładamy do zimnej, osolonej wody, doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu do miękkości. Jeśli wybierzemy już ugotowane ziemniaki, wystarczy je podgrzać.
5. Roztapiamy masło i siekamy koper.
6. Ugotowane lub podgrzane ziemniaki odcedzamy i łączymy z masłem oraz koperkiem.
7. Od szparagów odłamujemy zdrewniałą część i nożykiem bądź obieraczką delikatnie obieramy końcówkę. Gotujemy szparagi w dużej ilości osolonej wody przez ok. 3-4 minuty, aż zmiękną, i szybko wyjmujemy.
8. Ugotowane szparagi podajemy od razu wraz z rybą i gorącymi ziemniakami.