Gallo logo

Dorsz z ziemniakami i szparagami

Dorsz z ziemniakami i szparagami

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Reserva thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

500 g filetów z dorsza
300 g niedużych ziemniaków lub opakowanie już ugotowanych ziemniaków
350 g szparagów
4 ząbki czosnku
50 g masła
½ pęczka koperku
½ cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek Gallo Reserva
sól
pieprz

Sposób przygotowania

1. Podzielone na pół mięso z dorsza doprawiamy solą i pieprzem, układamy na papierze do pieczenia i skrapiamy oliwą z oliwek.
2. Następnie na każdą porcję nakładamy rozgnieciony ząbek czosnku, dwie zmiażdżone gałązki kopru i plasterek cytryny.
3. Papier zawijamy wokół ryby jak cukierek (lub wkładamy ją w folię do pieczenia i zawiązujemy boki). Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C lub smażymy na patelni na oliwie.
4. Umyte ziemniaki wkładamy do zimnej, osolonej wody, doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu do miękkości. Jeśli wybierzemy już ugotowane ziemniaki, wystarczy je podgrzać.
5. Roztapiamy masło i siekamy koper.
6. Ugotowane lub podgrzane ziemniaki odcedzamy i łączymy z masłem oraz koperkiem.
7. Od szparagów odłamujemy zdrewniałą część i nożykiem bądź obieraczką delikatnie obieramy końcówkę. Gotujemy szparagi w dużej ilości osolonej wody przez ok. 3-4 minuty, aż zmiękną, i szybko wyjmujemy.
8. Ugotowane szparagi podajemy od razu wraz z rybą i gorącymi ziemniakami.