Gallo logo

Faszerowane pieczarki portobello 

Faszerowane pieczarki portobello 

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Clássico thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

8 kapeluszy pieczarek portobello
100 g fety lub innego sera solankowego  
duże opakowanie szpinaku
cebula
100 g suszonych pomidorów
3 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki orzechów nerkowca
4 łyżki migdałów w płatkach
2 łyżki oliwy z oliwek Gallo Clássico
50 ml syropu z agawy
sok z cytryny
sól
pieprz

Sposób przygotowania

1. Orzechy prażymy na suchej patelni, a po wystygnięciu siekamy drobno nożem lub rozdrabniamy w moździerzu.
2. Czosnek siekamy, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy cebulę i czosnek, aż się zeszklą.
3. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu, w którym szpinak zmniejszy swoją objętość, i dodajemy suszone pomidory pokrojone w cienkie paski. Dorzucamy do farszu orzechy, posiekaną natkę pietruszki i pokruszoną fetę.
4. Gotowy farsz nakładamy do oczyszczonych kapeluszy pieczarek, posypujemy płatkami migdałów i zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 160°C.
5. Przed podaniem pieczarki skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i odrobiną syropu z agawy.