Gallo logo

Frittata z pomidorami

Frittata z pomidorami

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Clássico thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

0,5 kg dojrzałych pomidorów
6 jajek
cebula 
łyżka śmietany 18%
sok z 1/4 cytryny 
oliwa z oliwek Gallo Clássico
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu  
500 g szpinaku baby (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

1. W misce ubijamy jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Dodajemy łyżkę śmietany. 
2. Na kuchence na średnim ogniu rozgrzewamy dużą patelnię nadającą się do użycia w piekarniku i nalewamy oliwę, aby pokryć dno.
3. Gdy oliwa się rozgrzeje, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pomidory i mieszamy warzywa na patelni przez 2-3 minuty, aż zmiękną. Jeśli chcemy, dodajemy szpinak baby na 30 sekund, by tylko go zblanszować. Dodajemy jajka i mieszamy je z warzywami gumową łopatką.
4. Gotujemy bez mieszania przez 3-4 minuty.
5. Na wierzchu umieszczamy kilka większych kawałków kolorowych pomidorów, pokrojonych w grube plastry. Jeśli pomidory są małe, wystarczy je przekroić na pół.
6. Wyciskamy sok z cytryny i skrapiamy nim wierzch frittaty. 
7. Wstawiamy patelnię do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 3-4 minuty, aby danie zrumieniło się na górze.