Gallo logo

Kaczka z pomarańczami na kaszy perłowej

Kaczka z pomarańczami na kaszy perłowej

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

ocet balsamiczny Gallo z Modeny thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

2 piersi kaczki
2 pomarańcze
200 g kaszy perłowej
40 ml miodu
100 ml oliwy z oliwek Gallo Reserva
20 ml octu balsamicznego Gallo z Modeny
15 ml octu z białego wina
100 ml czerwonego wina
10 ml soku z cytryny
10 g majeranku
15 g tymianku
sól
pieprz

Sposób przygotowania

1. Piersi kaczki myjemy, oczyszczamy i nacinamy skórę nożem. Oprószamy solą i pieprzem.
2. Robimy marynatę: połowę oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, ocet winny, miód i majeranek mieszamy do połączenia wszystkich składników. Mięso nacieramy marynatą na godzinę przed przyrządzeniem.
3. Obsmażamy pierś kaczki. Najpierw kładziemy ją skórą do dołu na suchej patelni, by wytopić jak najwięcej tłuszczu. Na tym tłuszczu smażymy kaczkę z drugiej strony, aż będzie rumiana.
4. Tak przygotowane piersi układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy tłuszczem z patelni i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
5. Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w grubsze plastry. Przesmażamy je na tłuszczu, jaki został z kaczki, i czerwonym winie.
6. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Resztę oliwy z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny i tymiankiem. Piersi kaczki układamy na kaszy, dekorujemy pomarańczami i polewamy dressingiem.