Kaczka z pomarańczami na kaszy perłowej

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

lista składników
dodaj
do listy
zakupów
Składniki
Sposób przygotowania
2. Robimy marynatę: połowę oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, ocet winny, miód i majeranek mieszamy do połączenia wszystkich składników. Mięso nacieramy marynatą na godzinę przed przyrządzeniem.
3. Obsmażamy pierś kaczki. Najpierw kładziemy ją skórą do dołu na suchej patelni, by wytopić jak najwięcej tłuszczu. Na tym tłuszczu smażymy kaczkę z drugiej strony, aż będzie rumiana.
4. Tak przygotowane piersi układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy tłuszczem z patelni i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
5. Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w grubsze plastry. Przesmażamy je na tłuszczu, jaki został z kaczki, i czerwonym winie.
6. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Resztę oliwy z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny i tymiankiem. Piersi kaczki układamy na kaszy, dekorujemy pomarańczami i polewamy dressingiem.