Gallo logo

Kaszotto z dynią 

Kaszotto z dynią 

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Clássico thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

1/2 szklanki (100 g) kaszy jęczmiennej pęczak
200 g obranej dyni, pokrojonej w kostkę ok. 1 cm
2 (70-80 g) szalotki
1½-2 szklanki (375-500 ml) gorącego bulionu
2 łyżki tartego twardego sera – Bursztyna lub parmezanu
2 łyżki masła
3 gałązki tymianku
ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek Gallo Clássico
1/4 łyżeczki kurkumy
chili
odrobina soku z cytryny lub limonki
sól
pieprz
1/4 szklanki (60 ml) białego wytrawnego wina (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

1. Dynię obieramy (chyba że jest to dynia Hokkaido – wówczas nie trzeba) i kroimy w kostkę o bokach ok. 1 cm.
2. Kawałki dyni układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 minut, aż dynia będzie miękka. Jeśli chcemy nadać daniu odrobinę słodyczy, możemy piec dynię nieco dłużej, by się zrumieniła, uważając jednak, by jej nie przypalić.
3. Połowę upieczonej dyni rozgniatamy widelcem na purée, a drugą połowę zostawiamy w kawałkach.
4. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, a szalotki drobno kroimy. Przygotowujemy bulion i ścieramy ser.
5. Na rozgrzanej patelni na łyżce oliwy z oliwek i łyżce masła szklimy szalotki. Pod koniec dodajemy czosnek.
6. Do cebuli i czosnku wsypujemy suchą, nieugotowaną kaszę pęczak i podsmażamy ją przez około 3 minuty, cały czas mieszając. Możemy dodać także wino – wówczas podgrzewamy całość, aż wino odparuje.
7. Całość zalewamy szklanką gorącego bulionu i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż kasza zmięknie, a płyn zostanie wchłonięty. Jeżeli wchłonie się on szybciej, a pęczak nie będzie jeszcze miękki, dolewamy po 1/4 szklanki bulionu.
8. Dodajemy dynię (purée oraz kawałki), kurkumę, chili oraz sól i pieprz do smaku. Bardzo dokładnie mieszamy i całość gotujemy jeszcze przez chwilę.
9. Na koniec dodajemy starty ser i łyżkę zimnego masła. Kaszotto zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na ok. 2 minuty.
10. Podajemy ze świeżymi listkami tymianku, skropione sokiem z cytryny lub limonki.