Kaszotto z dynią

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

lista składników
dodaj
do listy
zakupów
Składniki
Sposób przygotowania
2. Kawałki dyni układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 minut, aż dynia będzie miękka. Jeśli chcemy nadać daniu odrobinę słodyczy, możemy piec dynię nieco dłużej, by się zrumieniła, uważając jednak, by jej nie przypalić.
3. Połowę upieczonej dyni rozgniatamy widelcem na purée, a drugą połowę zostawiamy w kawałkach.
4. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, a szalotki drobno kroimy. Przygotowujemy bulion i ścieramy ser.
5. Na rozgrzanej patelni na łyżce oliwy z oliwek i łyżce masła szklimy szalotki. Pod koniec dodajemy czosnek.
6. Do cebuli i czosnku wsypujemy suchą, nieugotowaną kaszę pęczak i podsmażamy ją przez około 3 minuty, cały czas mieszając. Możemy dodać także wino – wówczas podgrzewamy całość, aż wino odparuje.
7. Całość zalewamy szklanką gorącego bulionu i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż kasza zmięknie, a płyn zostanie wchłonięty. Jeżeli wchłonie się on szybciej, a pęczak nie będzie jeszcze miękki, dolewamy po 1/4 szklanki bulionu.
8. Dodajemy dynię (purée oraz kawałki), kurkumę, chili oraz sól i pieprz do smaku. Bardzo dokładnie mieszamy i całość gotujemy jeszcze przez chwilę.
9. Na koniec dodajemy starty ser i łyżkę zimnego masła. Kaszotto zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na ok. 2 minuty.
10. Podajemy ze świeżymi listkami tymianku, skropione sokiem z cytryny lub limonki.