Gallo logo

Kotlet belwederski z ziemniakami i sałatą

Kotlet belwederski z ziemniakami i sałatą

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Clássico thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

400 g karkówki
4 jajka
6 ziemniaków
główka sałaty
200 g śmietany 18%
50 g mąki pszennej
100 g bułki tartej
50 ml octu lub soku z cytryny
30 g cukru
4 łyżki oliwy z oliwek Gallo Clássico
20 g słodkiej papryki
3 ząbki czosnku
sól
pieprz

Sposób przygotowania

1. Karkówkę kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm i osuszamy dokładnie za pomocą ręczników papierowych.
2. Każdy plaster osobno wkładamy do torebki śniadaniowej lub między 2 warstwy folii spożywczej i rozbijamy za pomocą tłuczka do mięsa.
3. Każdy kawałek mięsa doprawiamy z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką oraz czosnkiem. Przekładamy karkówkę na talerz, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 30-60 minut.
4. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie lub kupujemy gotowe.
5. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Śmietanę mieszamy z cukrem i odrobiną octu lub soku z cytryny i polewamy nią sałatę.
6. Jajka wbijamy do miseczki i rozmącamy widelcem. Po wyjęciu z lodówki każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące pszennej, zanurzamy w rozmąconym jajku i panierujemy w bułce tartej. Aby uzyskać grubą panierkę, każdy kotlet można ponownie zanurzyć w jajku i opanierować w bułce.
7. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kotlety przez kilka minut z obu stron na średnim płomieniu (do zrumienienia się panierki).
8. Gotowe kotlety podajemy z ziemniakami w mundurkach i z sałatą.