Gallo logo

Krem z pietruszek

Krem z pietruszek

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Clássico thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

3,5 l bulionu warzywnego lub wody
600 g pietruszki
2-3 bardzo duże ziemniaki
2-3 duże cebule
2 gruszki (ewentualnie jabłka)
400 g śmietany 22%
3-4 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek Gallo Clássico
sól
pieprz

do podania:
podsmażona cebula lub kawałki jabłka

Sposób przygotowania

1. Obieramy korzenie pietruszki, ziemniaki, cebule oraz gruszki. Kroimy je w kostkę.
2. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy cebule i je szklimy.
3. Do cebuli dodajemy ziemniaki, pietruszkę, gruszki i czosnek. Dolewamy ok. 3,5 litra bulionu warzywnego lub wody, a następnie solimy. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
4. Zupę miksujemy blenderem ręcznym na krem. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Dodajemy śmietanę i mieszamy. W razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę wody, ale ważne, żeby konsystencja zupy była bardzo gęsta.
5. Danie dekorujemy podsmażoną cebulą lub kawałkami jabłka.