Gallo logo

Krem z porów i ziemniaków z wędzonym boczkiem

Krem z porów i ziemniaków z wędzonym boczkiem

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Delicado thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

3 ziemniaki (ok. 400 g)
2 pory (tylko białe części)
1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
150 g wędzonego boczku
300 ml śmietany 36%
120 g śmietany 18%
40 ml oliwy z oliwek Gallo Delicado
pęczek szczypiorku
sól
pieprz

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obieramy i drobno kroimy.
2. Pory drobno kroimy.
3. W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy na niej ziemniaki i pory, podlewając je w razie potrzeby wodą. Solimy i pieprzymy do smaku.
4. Gdy warzywa będą już miękkie, zalewamy je bulionem oraz śmietaną 36%. Całość zagotowujemy, a następnie miksujemy na krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możemy dolać więcej bulionu lub śmietany.
5. Boczek kroimy w drobną kostkę i na patelni wytapiamy z niego tłuszcz, aż mięso będzie chrupiące.
6. Zupę podajemy ze śmietaną 18%, chrupiącym boczkiem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.