Kurczak Sielski pieczony z jabłkami

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

lista składników
dodaj
do listy
zakupów
Składniki
Sposób przygotowania
2. Przygotowujemy nadzienie: ziemniaki kroimy w większą kostkę, jabłka na ćwiartki, cebule na połówki, czosnek w drobną kostkę.
3. Następnie ziemniaki, cebule i czosnek mieszamy z oliwą z oliwek i doprawiamy tymiankiem, solą oraz pieprzem. Na koniec mieszamy z jabłkami.
4. Kurczaka nadziewamy przygotowanym farszem i układamy na blasze piersiami do góry. Nadzienie, które nie zmieściło się do kurczaka, układamy wokół niego i podlewamy wodą.
5. Kurczaka pieczemy przez ok. godzinę w temperaturze 180°C z termoobiegiem. Co jakiś czas polewamy go powstającym sosem.
6. Pieczemy, aż kurczak będzie miękki i pięknie złoty.
7. Gotowego kurczaka podajemy z upieczonymi warzywami.