Gallo logo

Kurczak Sielski pieczony z jabłkami

Kurczak Sielski pieczony z jabłkami

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Clássico thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

Kurczak Sielski o wadze ok. 1,6 kg
6 ziemniaków
4 jabłka
2 młode cebule
główka czosnku
100 ml oliwy z oliwek Gallo Clássico
skórka z jednej cytryny
łyżeczka mielonego imbiru
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka kurkumy
tymianek
pieprz
sól

Sposób przygotowania

1. Kurczaka oczyszczamy. Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek, imbiru, słodkiej papryki, kurkumy, otartej skórki cytryny oraz soli i pieprzu. Smarujemy nią kurczaka i zostawiamy go na kilka godzin w chłodnym miejscu.
2. Przygotowujemy nadzienie: ziemniaki kroimy w większą kostkę, jabłka na ćwiartki, cebule na połówki, czosnek w drobną kostkę.
3. Następnie ziemniaki, cebule i czosnek mieszamy z oliwą z oliwek i doprawiamy tymiankiem, solą oraz pieprzem. Na koniec mieszamy z jabłkami.
4. Kurczaka nadziewamy przygotowanym farszem i układamy na blasze piersiami do góry. Nadzienie, które nie zmieściło się do kurczaka, układamy wokół niego i podlewamy wodą.
5. Kurczaka pieczemy przez ok. godzinę w temperaturze 180°C z termoobiegiem. Co jakiś czas polewamy go powstającym sosem.
6. Pieczemy, aż kurczak będzie miękki i pięknie złoty.
7. Gotowego kurczaka podajemy z upieczonymi warzywami.