Gallo logo

Kurczak z boczniakami w kremowym sosie musztardowym

Kurczak z boczniakami w kremowym sosie musztardowym

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Clássico thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

2 piersi kurczaka bez skóry (po ok. 120 g każda)
200 g boczniaków
cebula
100 ml jogurtu naturalnego
2 łyżeczki musztardy ziarnistej
4 łyżki oliwy z oliwek Gallo Clássico
½ pęczka natki pietruszki
sól

Sposób przygotowania

1. Filety z kurczaka nacieramy solą i jogurtem wymieszanym z musztardą. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
2. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i układamy zamarynowane filety na papierze do pieczenia. Smażymy po obu stronach do uzyskania złotego koloru. Następnie umieszczamy filety w piekarniku nagrzanym do 180°C na ok. 15-20 minut (w zależności od grubości piersi kurczaka).
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy boczniaki wraz z cebulą pokrojoną w ćwiartki aż do uzyskania złotego koloru.
4. Wykładamy na talerze boczniaki z cebulą, układamy pierś kurczaka, skrapiamy całość oliwą z oliwek i posypujemy posiekaną natką pietruszki.