Gallo logo

Letnia sałatka z bobem

Letnia sałatka z bobem

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Não Filtrado thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

200 g bobu
30 g sera Szafir
100 g orzechów pekan
120 g czerwonej papryki
120 g żółtej papryki
240 g cukinii
15 g natki pietruszki

dressing:
30 g bazylii
30 g rukoli
150 ml oliwy z oliwek Gallo Não Filtrado
łyżka musztardy
łyżka miodu
czosnek
sól
pieprz

Sposób przygotowania

1. Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
2. Prażymy orzechy – w piekarniku w 140°C przez 15 minut lub na rozgrzanej patelni, ciągle mieszając.
3. Papryki pieczemy w 180°C przez 15 minut. Cukinię grillujemy na patelni żeliwnej lub zwykłej z odrobiną oliwy.
4. Kroimy w cząstki papryki. Mieszamy je z bobem i cukinią.
5. Składniki dressingu blendujemy, polewamy nim warzywa i mieszamy.
6. Na koniec sałatkę posypujemy orzechami, płatkami sera i natką pietruszki.