Gallo logo

Makaron z klopsikami wieprzowymi

Makaron z klopsikami wieprzowymi

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Clássico thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

300 g makaronu papardelle 
300 g mielonej łopatki wieprzowej 
30 g cukinii 
cebula 
50 g sera Bursztyn 
4 łyżki oliwy z oliwek Gallo Clássico
łyżka octu z czerwonego wina
sól
pieprz

Sposób przygotowania

1. Cukinię kroimy w wąskie wstążki za pomocą obieraczki do ziemniaków i wkładamy do zimnej wody.
2. Mieloną wieprzowinę formujemy w kulki i przekładamy do dużej płytkiej brytfanny z łyżką oliwy. Następnie smażymy na dużym ogniu, regularnie mieszając.
3. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedzamy go, pozostawiając szklankę wody z gotowania.
4. W czasie gotowania makaronu drobno siekamy cebulę i drobno ścieramy ser. Cukinię odsączamy.
5. Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy z oliwek i smażymy na niej cebulę z cukinią przez ok. 10 minut, aż cebula się zrumieni. Dodajemy łyżkę octu z czerwonego wina i dusimy całość 10 minut na małym ogniu.
6. Na patelnię dorzucamy odcedzony makaron i klopsiki. Dolewamy szklankę wody z gotowania makaronu i dodajemy większość startego sera. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 2 minuty, by sos zgęstniał.
7. Gotowe danie posypujemy resztą sera i skrapiamy oliwą z oliwek.