Gallo logo

Makaron z kremowym serkiem, łososiem i szpinakiem

Makaron z kremowym serkiem, łososiem i szpinakiem

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Clássico thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

500 g makaronu papardelle
200 g świeżego łososia
250 g świeżego szpinaku
250 g sera mascarpone
50 ml śmietany 30%
cebula
3 ząbki czosnku
100 ml wytrawnego białego wina
100 ml oliwy z oliwek Gallo Clássico
pieprz
sól
pomidorki koktajlowe do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

1. Łososia kroimy w kostkę o bokach ok. 0,5 cm. Skrapiamy łyżką oliwy z oliwek oraz doprawiamy solą i pieprzem.
2. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej rybę. Zdejmujemy z ognia.
3. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedzamy, pozostawiając trochę wody z gotowania, i przelewamy oliwą.
4. W czasie gotowania makaronu kroimy w kostkę cebulę i czosnek.
5. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Delikatnie podsmażamy cebulę i czosnek, po czym zalewamy je białym winem.
6. Gdy wino częściowo odparuje, dodajemy ser mascarpone i śmietanę. Podgrzewamy, mieszając, aż do uzyskania kremowego sosu. Jeżeli jest za gęsty, dodajemy łyżkę wody z gotowania makaronu. Doprawiamy solą i pieprzem.
7. Do sosu dodajemy umyty szpinak, podsmażonego łososia i ugotowany makaron.
8. Danie skrapiamy oliwą z oliwek. Możemy też udekorować je pomidorkami koktajlowymi.