Gallo logo

Makaron z twardym żółtym serem i kurkami

Makaron z twardym żółtym serem i kurkami

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Clássico thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

450 g makaronu rurki
200 g kurek
½ cukinii
cebula
6 łyżek (90 g) tartego twardego żółtego sera
250 g śmietany 36%
ząbek czosnku
oliwa z oliwek Gallo Clássico
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

1. Kurki oczyszczamy. Czosnek rozgniatamy, cebulę siekamy na drobne kawałki, a cukinię na plasterki.
2. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. W czasie gotowania makaronu kurki, czosnek, cukinię oraz cebulę podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek.
4. Na patelnię wlewamy śmietanę. Przyprawiamy całość solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
5. Do sosu dodajemy ugotowany makaron i mieszamy.
6. Danie wykładamy na talerze, posypujemy odrobiną sera oraz skrapiamy dodatkowo oliwą z oliwek.