Gallo logo

Omlet ze szpinakiem i kozim serem na oliwie z oliwek

Omlet ze szpinakiem i kozim serem na oliwie z oliwek

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Clássico thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

5 jajek
roladka koziego sera
100 g szpinaku
1/2 karczocha
awokado
2 łyżki oliwy z oliwek Gallo Clássico
pomidorki cherry do dekoracji
sól
pieprz

Sposób przygotowania

1. Karczocha kroimy i szklimy na oliwie. Kiedy będzie miękki, dodajemy oczyszczony szpinak i lekko blanszujemy. Solimy.
2. Białka jajek oddzielamy od żółtek. Białka lekko ubijamy na pianę, następnie delikatnie łączymy z żółtkami oraz solą i pieprzem do smaku.
3. Patelnię smarujemy oliwą z oliwek, rozgrzewamy i wylewamy na nią masę jajeczną. Po lekkim ścięciu się omleta dodajemy zblanszowane warzywa i plasterki rolady z koziego sera.
4. Omlet smażymy po 3 minuty z każdej strony i od razu podajemy.
5. Dekorujemy pomidorkami cherry oraz obranym wcześniej i pokrojonym w kostkę lub cienkie plasterki awokado.