Pęczotto z burakami i wędzonym twarogiem

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

lista składników
dodaj
do listy
zakupów
Składniki
Sposób przygotowania
2. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Rozgrzewamy na patelni oliwę i smażymy na niej cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy do niej czosnek, sól oraz pieprz i smażymy przez ok. 3 minuty.
3. Na patelnię wsypujemy nieugotowany pęczak i prażymy go chwilę, mieszając, by oliwa w całości pokryła ziarna. Solimy.
4. Całość zalewamy winem i czekamy, aż odparuje. Jeżeli nie używamy wina, dodajemy odrobinę octu winnego.
5. Zalewamy kaszę pierwszą porcją (ok. ¼) bulionu i gotujemy, cały czas mieszając. Kiedy pęczak wchłonie płyn, dolewamy kolejną porcję. Czynność powtarzamy, aż pęczak będzie ugotowany al dente – powinno to trwać ok. 20 minut.
6. Gotowe danie przekładamy na talerze. Na wierzchu układamy kawałki pokruszonego sera. Posypujemy danie orzechami i drobno posiekaną natką pietruszki, doprawiamy świeżym pieprzem do smaku, polewamy oliwą z oliwek i skrapiamy octem balsamicznym.