Pieczone marchewki i czerwone cebule z koprem włoskim i miętą

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

lista składników
dodaj
do listy
zakupów
Składniki
Sposób przygotowania
2. W trakcie pieczenia możemy przewracać je na drugą stronę. Po upieczeniu studzimy.
3. W czasie pieczenia warzyw rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy i wrzucamy na nią nasiona słonecznika, kolendrę, pieprz i paprykę.
4. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 2 minuty, aż przyprawy zaczną pachnieć. Cały czas mieszamy, żeby nic się nie przypaliło, a następnie studzimy.
5. Kiedy przyprawy i nasiona słonecznika ostygną, dodajemy do nich ocet winny, sok z cytryny, sól i pieprz.
6. Upieczone warzywa polewamy sosem i dobrze mieszamy.
7. Danie przekładamy na talerze, posypujemy posiekaną miętą i koperkiem, po czym od razu podajemy.