Gallo logo

Pieczone marchewki i czerwone cebule z koprem włoskim i miętą

Pieczone marchewki i czerwone cebule z koprem włoskim i miętą

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Clássico thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

2 pęczki małej marchewki
2 duże czerwone cebule
główka kopru włoskiego
2 łyżki nasion słonecznika
łyżeczka nasion kolendry
½ łyżeczki pieprzu lub szczypta pokruszonych płatków czerwonej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki posiekanych liści mięty
2 łyżki octu z czerwonego wina
łyżka soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek Gallo Clássico
pół pęczka koperku
sól
pieprz

Sposób przygotowania

1. Kroimy warzywa: marchewki wzdłuż na połówki, a cebule i koper włoski w ósemki. Układamy je na blasze lub na 2 blachach do pieczenia – ważne, żeby warzywa nie leżały na sobie, tylko bezpośrednio na blasze, wtedy ładnie się zrumienią. Skrapiamy je 2 łyżkami oliwy, doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy na 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
2. W trakcie pieczenia możemy przewracać je na drugą stronę. Po upieczeniu studzimy.
3. W czasie pieczenia warzyw rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy i wrzucamy na nią nasiona słonecznika, kolendrę, pieprz i paprykę.
4. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 2 minuty, aż przyprawy zaczną pachnieć. Cały czas mieszamy, żeby nic się nie przypaliło, a następnie studzimy.
5. Kiedy przyprawy i nasiona słonecznika ostygną, dodajemy do nich ocet winny, sok z cytryny, sól i pieprz.
6. Upieczone warzywa polewamy sosem i dobrze mieszamy.
7. Danie przekładamy na talerze, posypujemy posiekaną miętą i koperkiem, po czym od razu podajemy.