Pieczone warzywa z czosnkiem i sosem aïoli

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

lista składników
dodaj
do listy
zakupów
Składniki
Sposób przygotowania
2. Główki (nie ząbki!) czosnku przekrawamy na pół lub układamy w całości ząbki czosnku obok warzyw.
3. Doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
4. Masło roztapiamy i mieszamy z miodem oraz oliwą. Polewamy warzywa sosem i wszystko dokładnie mieszamy dłońmi.
5. Wstawiamy danie do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy przez około 35-45 minut (w zależności od wielkości warzyw), aż warzywa będą miękkie i lekko się zrumienią na brzegach. W trakcie pieczenia przekładamy je 1-2 razy.
6. Przygotowujemy czosnkowy sos aïoli: połowę upieczonego czosnku obieramy z łupin i miksujemy blenderem z majonezem oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
7. Pieczone warzywa podajemy z sosem aïoli i upieczonym czosnkiem. Możemy też udekorować danie gałązkami rozmarynu.