Gallo logo

Pieczone warzywa z czosnkiem i sosem aïoli

Pieczone warzywa z czosnkiem i sosem aïoli

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Reserva thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

0,5 kg pietruszki (średniej wielkości lub mniejsze)
0,5 kg marchewki
0,5 kg małych bakłażanów
2 główki czosnku
50 g masła
1/3 szklanki miodu
3 łyżki oliwy Gallo Reserva
sól morska
pieprz
świeży rozmaryn do dekoracji (opcjonalnie)

czosnkowy sos aïoli:
1/2 szklanki majonezu
łyżka soku z cytryny lub limonki
sól

Sposób przygotowania

1. Pietruszkę i marchewkę myjemy, skrobiemy i osuszamy. Bardzo duże okazy warto przekroić wzdłuż na pół. Wykładamy na dużą blachę lub do żaroodpornej formy. Dodajemy bakłażany lub inne ulubione warzywa.
2. Główki (nie ząbki!) czosnku przekrawamy na pół lub układamy w całości ząbki czosnku obok warzyw.
3. Doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
4. Masło roztapiamy i mieszamy z miodem oraz oliwą. Polewamy warzywa sosem i wszystko dokładnie mieszamy dłońmi.
5. Wstawiamy danie do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy przez około 35-45 minut (w zależności od wielkości warzyw), aż warzywa będą miękkie i lekko się zrumienią na brzegach. W trakcie pieczenia przekładamy je 1-2 razy.
6. Przygotowujemy czosnkowy sos aïoli: połowę upieczonego czosnku obieramy z łupin i miksujemy blenderem z majonezem oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
7. Pieczone warzywa podajemy z sosem aïoli i upieczonym czosnkiem. Możemy też udekorować danie gałązkami rozmarynu.