Gallo logo

Pizza z kozim serem, pieczarkami portobello i gruszkami

Pizza z kozim serem, pieczarkami portobello i gruszkami

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Clássico thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

spód do pizzy
2 roladki dojrzewającego sera koziego (lub innego sera koziego) po 180 g każda
3 pieczarki portobello
2 gruszki odmiany Konferencja
żółtko
4 łyżki majonezu
6 zielonych oliwek
50 g rukoli
50 ml oliwy z oliwek Gallo Clássico
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Sposób przygotowania

1. Pieczarki portobello kroimy w plastry i podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek, aż zmiękną.
2. Gruszki i kozi ser kroimy w plasterki, a oliwki i czosnek w drobną kostkę.
3. Robimy kremowy sos: mieszamy żółtko z majonezem, dodajemy oliwki i czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
4. Spód do pizzy rozkładamy i smarujemy sosem. Układamy na nim podsmażone pieczarki, plastry gruszek i ser. Całość polewamy oliwą z oliwek.
5. Pizzę wkładamy na 3-4 minuty do piekarnika rozgrzanego do 250°C. Możemy wykorzystać blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub rozgrzany kamień do pizzy.
6. Przed podaniem pizzę posypujemy rukolą i skrapiamy oliwą z oliwek.