Gallo logo

Placki jabłkowe

Placki jabłkowe

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Clássico thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

150 g słodkich jabłek
150 g jogurtu naturalnego
100 g mąki pszennej z pełnego ziarna
2 jajka
100 ml oliwy z oliwek Gallo Clássico
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g delikatnego miodu (np. akacjowy, lipowy) lub odrobina cukru pudru
świeże owoce do dekoracji
kilka listków mięty do dekoracji
sól

Sposób przygotowania

1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski.
2. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
3. Do żółtek dodajemy jogurt, oliwę oraz przesiane suche składniki i mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i ponownie delikatnie mieszamy.
4. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, a następnie mieszamy z ciastem.
5. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy placki na rumiano z obu stron.
6. Usmażone placki układamy na bibułce i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy ze świeżymi owocami, listkami mięty, miodem lub oprószone cukrem pudrem.