Gallo logo

Polędwiczka faszerowana szpinakiem i suszonymi pomidorami

Polędwiczka faszerowana szpinakiem i suszonymi pomidorami

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Clássico thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g)
500 g szpinaku
200 g suszonych pomidorów
1-2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek Gallo Clássico
śmietana 30%
majeranek
sól
pieprz

Sposób przygotowania

1. Jeżeli polędwiczka jest długa, przekrawamy ją na pół. Następnie głęboko nacinamy ją wzdłuż długim i cienkim nożem, aby powstała kieszeń, którą będziemy wypełniać farszem.
2. Mięso oprószamy z zewnątrz przyprawami.
3. Suszone pomidory i czosnek drobno kroimy.
4. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, po czym dodajemy czosnek i szpinak. Kiedy liście zmniejszą objętość, dorzucamy pokrojone pomidory. Całość mieszamy i chwilę smażymy.
5. Kieszeń w polędwiczce nadziewamy przygotowanym farszem.
6. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i obsmażamy mięso z każdej strony, aż się zrumieni. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 150°C.
7. Patelni, na której smażyliśmy mięso, nie myjemy – wlewamy na nią śmietanę i wsypujemy majeranek. Podgrzewamy na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.
8. Upieczoną polędwiczkę kroimy w grube plastry i podajemy z sosem.