Gallo logo

Sałatka z arbuza, rzodkiewek i fety

Sałatka z arbuza, rzodkiewek i fety

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

ocet balsamiczny Gallo z Modeny thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

400 g arbuza 
200 g rzodkiewek, najlepiej z liśćmi
50 g fety lub innego sera solankowego
4 gałązki świeżej mięty 
2 łyżki orzeszków pini 
łyżka oliwy z oliwek Gallo Clássico
2 łyżki octu balsamicznego Gallo z Modeny
sól
pieprz
zielone oliwki do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

1. Orzeszki pini prażymy na suchej patelni o nieprzywierającej powierzchni. Prażymy je na średnim ogniu, regularnie podrzucając, przez minutę lub do uzyskania lekko złotego koloru, a następnie zdejmujemy je z patelni.
2. Odcinamy skórę arbuza, usuwamy pestki i kroimy owoc w drobną kostkę.
3. Oczyszczamy rzodkiewki, zachowując ładne liście, i kroimy na niewielkie kawałki.
4. Mieszamy arbuz z rzodkiewkami i ich liśćmi, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i 2 łyżki octu balsamicznego. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
5. Przekładamy sałatkę na talerze i posypujemy orzeszkami, drobno pokruszoną fetą oraz szczyptą pieprzu. Dekorujemy liśćmi mięty i - opcjonalnie - zielonymi oliwkami.