Gallo logo

Sałatka z botwiny 

Sałatka z botwiny 

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

ocet balsamiczny Gallo z Modeny thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

200 g małych liści botwiny
seler naciowy
zielone jabłko
ogórek
cebula
dojrzała figa
3 łyżki oliwy z oliwek Gallo Não Filtrado
łyżka octu balsamicznego Gallo z Modeny
łyżeczka miodu
sól
pieprz

Sposób przygotowania

1. Liście botwiny myjemy i osuszamy.
2. Seler naciowy obieramy i cienko kroimy. Jabłko kroimy w grubsze plastry, obraną cebulę w cienkie piórka, a ogórek w zależności od upodobań zostawiamy ze skórką lub obieramy i kroimy na kawałki. Tak przygotowane składniki mieszamy ze sobą w misce.
3. Figę kroimy na ćwiartki i wydrążamy miąższ łyżką, po czym kładziemy go na pozostałych składnikach.
4. Dobrze mieszamy lub blendujemy ze sobą oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód oraz sól i pieprz. Powstałym sosem polewamy sałatkę.