Gallo logo

Sałatka z kaczki i pomarańczy

Sałatka z kaczki i pomarańczy

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Clássico thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

2 filety z piersi kaczki po 150 g każdy 
3 pomarańcze zwykłe lub krwiste 
bagietka  
10 orzechów laskowych
30 g rzeżuchy 
3 łyżki oliwy z oliwek Gallo Clássico
sól
pieprz

Sposób przygotowania

1. Skórę kaczki nacinamy, a mięso nacieramy solą i pieprzem. Układamy piersi skórką do dołu na dużej nieprzywierającej patelni.
2. Smażymy na średnim ogniu przez 6 minut lub do momentu, aż skórka stanie się mocno rumiana. Odwracamy i smażymy jeszcze ok. 5 minut.
3. W czasie smażenia kaczki kroimy bagietkę na kromki, a następnie obieramy pomarańcze i filetujemy cząstki. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.
4. Mięso przekładamy na deskę i kroimy w cienkie plastry, a patelnię zostawiamy na ogniu. Na tłuszczu z kaczki smażymy na złoto kromki bagietki.
5. Grzanki przekładamy na talerze. Układamy na nich kawałki pomarańczy, cienkie plasterki kaczki i rzeżuchę oraz posypujemy je posiekanymi orzechami. Skrapiamy oliwą z oliwek.