Gallo logo

Sałatka ze słodkich ziemniaków 

Sałatka ze słodkich ziemniaków 

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Clássico thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

2 duże słodkie ziemniaki (po ok. 300 g) 
40 g fety lub innego sera solankowego 
80 g orzechów włoskich lub pekan
3 łyżki oliwy z oliwek Gallo Clássico
łyżka octu z czerwonego wina
sól
pieprz

Sposób przygotowania

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
2. Słodkie ziemniaki obieramy, kroimy wzdłuż w kształt cienkich łódek i układamy na blasze. Pieczemy przez ok. godzinę (do miękkości).
3. Upieczone słodkie ziemniaki przekładamy na talerze. Posypujemy je pokruszoną fetą i orzechami, skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek oraz octem z czerwonego wina i doprawiamy solą i pieprzem.