Gallo logo

Śledź matjas w oliwie z oliwek

Śledź matjas w oliwie z oliwek

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Não Filtrado thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

30 dag śledzia matjas
czerwona cebula
300 ml oliwy z oliwek Gallo Não Filtrado
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
łyżeczka majeranku
orzechy włoskie (opcjonalnie)
śliwki (opcjonalnie)
pieprz
sól

Sposób przygotowania

1. Śledzie przekładamy do brytfanny. Można pokroić je w kawałki wielkości ok. 5 cm.
2. Kroimy cebulę w piórka i rozkładamy na śledziach wraz z resztą składników. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Polewamy całość oliwą z oliwek. Warto odczekać kilka godzin przed podaniem, aby śledzie zyskały więcej aromatu.
4. Gotowe danie można przybrać orzechami i śliwkami.