Gallo logo

Wieprzowina ze szparagami i pomidorkami

Wieprzowina ze szparagami i pomidorkami

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Clássico thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

800 g szynki wieprzowej
pęczek szparagów
500 g pomidorków koktajlowych
2 cebule
200 ml czerwonego wina
4 ząbki czosnku
mała papryczka chili
6 łyżek oliwy Gallo Clássico
2 łyżki ziaren kolendry
2 łyżki kuminu
sól
pieprz
cynamon do smaku

Sposób przygotowania

1. Pieprz, kolendrę, kumin i cynamon rozcieramy w moździerzu. Ciągle ucierając, dodajemy czosnek, sól i pokrojoną papryczkę, a na koniec łyżkę oliwy z oliwek oraz czerwone wino. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Powstałą marynatą nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
2. Szynkę wyjmujemy z lodówki 1-2 godziny przed smażeniem, żeby mięso osiągnęło temperaturę pokojową.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i obsmażamy mięso z każdej strony, aż się zrumieni.
4. Cebule obieramy i kroimy w centymetrowe plastry. Układamy je na dnie naczynia żaroodpornego, na nie wykładamy mięso i całość polewamy oliwą, na której się ono smażyło.
5. Wkładamy na ok. 6 godzin do piekarnika rozgrzanego do 85°C, a następnie na 20 minut zwiększamy temperaturę do 120°C, by zredukować sos. Jeżeli nie mamy tyle czasu, pieczemy szynkę w temperaturze 180°C do miękkości mięsa. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia dodajemy szparagi i pomidorki koktajlowe. Całość pieczemy pod przykryciem.
6. Po wyjęciu z piekarnika szynkę dzielimy na włókna przy pomocy dwóch widelców. Podajemy jako ciepłe danie obiadowe z dowolnymi dodatkami, np. świeżą bagietką.