Wytrawne tartaletki wielkanocne

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

lista składników
dodaj
do listy
zakupów
Składniki
Sposób przygotowania
2. Białe części porów kroimy na półplasterki, cebule w kostkę, a boczniaki na mniejsze części. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy z oliwek i dusimy na niej pokrojone składniki.
3. Śmietanę dokładnie mieszamy z jajkami. Drobno ścieramy ser i mieszamy go z masą jajeczną. Doprawiamy ją solą, pieprzem i słodką papryką.
4. Na zapieczonym cieście równomiernie rozkładamy warzywa, a następnie zalewamy je masą jajeczną z serem. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
5. Na 2 minuty przed końcem pieczenia na środek każdej tartaletki wykładamy żółtko. Zapiekamy je delikatnie, by pozostało płynne.
6. Gotowe tartaletki podajemy od razu po upieczeniu.