Gallo logo

Wytrawne tartaletki wielkanocne

Wytrawne tartaletki wielkanocne

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Clássico thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

opakowanie ciasta kruchego
2 pory (tylko białe części)
2 cebule szalotki
50 g boczniaków
4 jajka i 4 żółtka
600 ml śmietany 30%
100 g sera cheddar
100 ml oliwy z oliwek Gallo Clássico
łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz

Sposób przygotowania

1. 4 formy do minitart smarujemy oliwą z oliwek. Ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich nakładamy na formę i dokładnie przyklejamy do brzegów. Pieczemy ok. 6 minut w temperaturze 180°C.
2. Białe części porów kroimy na półplasterki, cebule w kostkę, a boczniaki na mniejsze części. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy z oliwek i dusimy na niej pokrojone składniki.
3. Śmietanę dokładnie mieszamy z jajkami. Drobno ścieramy ser i mieszamy go z masą jajeczną. Doprawiamy ją solą, pieprzem i słodką papryką.
4. Na zapieczonym cieście równomiernie rozkładamy warzywa, a następnie zalewamy je masą jajeczną z serem. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
5. Na 2 minuty przed końcem pieczenia na środek każdej tartaletki wykładamy żółtko. Zapiekamy je delikatnie, by pozostało płynne.
6. Gotowe tartaletki podajemy od razu po upieczeniu.