Gallo logo

Zapiekanka z kalafiora

Zapiekanka z kalafiora

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Clássico thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

500 g makaronu
duży kalafior – najlepiej romanesco
12 plastrów boczku
250 g sera cheddar
100 g sera Bursztyn
400 ml śmietany 30%
2 łyżki orzeszków pini
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek Gallo Clássico
odrobina rozmarynu
sól
pieprz

Sposób przygotowania

1. Kalafior dzielimy na różyczki.
2. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na 3-4 minuty przed końcem gotowania dodajemy różyczki kalafiora i gotujemy, aż makaron i kalafior będą miękkie. (Jeśli nie mamy pewności, kiedy dokładnie dodać kalafior, by był odpowiednio miękki, możemy ugotować go oddzielnie).
3. Kalafior i makaron odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
4. Przesmażamy na patelni boczek z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku i rozmarynu.
5. Ser cheddar drobno ścieramy i mieszamy ze śmietaną. Do masy dodajemy boczek z czosnkiem i rozmarynem. Solimy i pieprzymy do smaku.
6. Polewamy sosem makaron z kalafiorem, znajdujące się w naczyniu żaroodpornym.
7. Zapiekamy 20 minut w temperaturze 180°C. W połowie pieczenia możemy posypać danie orzeszkami pini.
8. Całość zapiekanki posypujemy startym serem Bursztyn 10 minut przed końcem pieczenia.