Zupa cebulowa po polsku

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

lista składników
dodaj
do listy
zakupów
Składniki
Sposób przygotowania
2. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i dusimy na małym ogniu. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz odrobinę soli i pieprzu. Pod koniec duszenia dorzucamy tymianek.
3. Gdy cała cebula się zrumieni, zalewamy ją bulionem i gotujemy ok. 20 minut.
4. Czerstwe bułki kroimy na pół, a ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Jeżeli nie mamy czerstwego pieczywa, możemy podsmażyć świeże na suchej patelni lub podpiec je w piekarniku.
5. Połówki bułki kładziemy w miseczkach żaroodpornych (lub w garnku odpowiednim do używania w piekarniku), zasypujemy serem, zalewamy zupą i zapiekamy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180°C.