Gallo logo

Zupa cebulowa po polsku

Zupa cebulowa po polsku

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Clássico thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

1,5 kg cebuli
1,5 l bulionu drobiowego
2 czerstwe bułki 
150 g sera gołka lub niewędzonego oscypka
4 łyżki oliwy Gallo Clássico
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
łyżeczka tymianku
sól
pieprz

Sposób przygotowania

1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
2. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i dusimy na małym ogniu. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz odrobinę soli i pieprzu. Pod koniec duszenia dorzucamy tymianek.
3. Gdy cała cebula się zrumieni, zalewamy ją bulionem i gotujemy ok. 20 minut.
4. Czerstwe bułki kroimy na pół, a ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Jeżeli nie mamy czerstwego pieczywa, możemy podsmażyć świeże na suchej patelni lub podpiec je w piekarniku.
5. Połówki bułki kładziemy w miseczkach żaroodpornych (lub w garnku odpowiednim do używania w piekarniku), zasypujemy serem, zalewamy zupą i zapiekamy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180°C.