Gallo logo

Zupa krem z pomidorów

Zupa krem z pomidorów

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Clássico thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

400 g pomidorów śliwkowych
2 szklanki wody
270 g czerstwego chleba lub bułek
40 g twardego żółtego sera – np. Bursztyna lub parmezanu
4 ząbki czosnku 
30 g świeżej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek Gallo Clássico
odrobina śmietany 22%
pieprz
sól

Sposób przygotowania

1. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Pomidory kroimy na duże kawałki.
2. Dużą patelnię stawiamy na średnim ogniu i rozgrzewamy na niej łyżkę oliwy z oliwek. Na oliwę wrzucamy czosnek i delikatnie go podsmażamy, regularnie mieszając. Zanim czosnek zacznie nabierać koloru, dodajemy pomidory i 2 szklanki wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Zagotowujemy, delikatnie rozgniatając pomidory. Dodajemy czerstwe pieczywo i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut, a następnie blendujemy.
4. Ser drobno ścieramy i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
5. Zupę wlewamy do talerzy lub misek. Polewamy ją łyżką oliwy z oliwek, posypujemy świeżą bazylią i dekorujemy śmietaną 22%.