Zupa krem z pomidorów

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

lista składników
dodaj
do listy
zakupów
Składniki
Sposób przygotowania
2. Dużą patelnię stawiamy na średnim ogniu i rozgrzewamy na niej łyżkę oliwy z oliwek. Na oliwę wrzucamy czosnek i delikatnie go podsmażamy, regularnie mieszając. Zanim czosnek zacznie nabierać koloru, dodajemy pomidory i 2 szklanki wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Zagotowujemy, delikatnie rozgniatając pomidory. Dodajemy czerstwe pieczywo i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut, a następnie blendujemy.
4. Ser drobno ścieramy i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
5. Zupę wlewamy do talerzy lub misek. Polewamy ją łyżką oliwy z oliwek, posypujemy świeżą bazylią i dekorujemy śmietaną 22%.