Gallo logo

Zupa z czerwonej soczewicy 

Zupa z czerwonej soczewicy 

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Clássico thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

180 g czerwonej soczewicy
1,5 l bulionu warzywnego
cebula
ząbek czosnku
sok z połówki cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek Gallo Clássico
liść laurowy
sól
pieprz
grzanki (opcjonalnie)
natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

1. Soczewicę płuczemy, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odcedzamy.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek na złoty kolor.
3. Podsmażoną cebulę przekładamy do garnka wraz z soczewicą, liściem laurowym i czosnkiem.
4. Wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu przez 50 minut, aż soczewica stanie się miękka.
5. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Możemy podać ją z grzankami i/lub natką pietruszki.